Ağaca Sarılmak

Ağaca sarılmak gerçekten bize iyi geliyor mu?

Doğada olmanın ruhumuza çok iyi geldiği bir gerçek. Bu bazen doğada yürümekle, bazen çimlere uzanmakla, bazen de ağaca sarılmakla olur. Evet, ağaca sarılmak insan ruhu için bir tür terapi. Bunu ilk defa duyuyorsanız belki garipsemiş olabilirsiniz ama yapmayı denerseniz size kendinizi iyi hissettireceği konusunda hiçbir şüpheniz kalmayacaktır.

Ağaca sarılmak etkili bir terapi yöntemi midir?

Sarılmanın insana iyi geldiğini kanıtlayan birçok bilimsel deney var. Vücutta oksitosin salgısını artırarak kişiye mutluluk verdiği; stres, depresyon ve sinirlilik gibi psikolojik rahatsızlıklara yakalanma ihtimalini azalttığı biliniyor. Peki, bu sarılma eylemini bir ağaçla gerçekleştirirsek ne olur? Ağaçlar titreşim yayar ve bu titreşimler insanın hem psikolojisi hem de biyolojisi üzerinde çeşitli etkileşimlere neden olur. Yani, hem sarılma eyleminin hem de ağaçların enerjisinin olumlu etkilerinden aynı anda faydalanırsınız.

ağaca sarılmak

Bu olumlu etkiler nelermiş gelin birlikte inceleyelim.

Zihni dinginleştirir ve sizi negatif enerjiden arındırır

Daha önce çevrenizdeki kişilerden şu cümleyi çok sık duyduğunuza eminim: “Çıplak ayakla toprakta gezinin, negatif enerjinizi toplayacaktır.”. Herkesin bunu birden fazla defa duymuş olmasını bırakın en az bir defa da deneyimlemiş olduğunu düşünüyorum. İşte ağaca sarıldığınızda da bu olayın aynısı yaşanıyor. Kollarınızla ağaç arasında bir topraklanma gerçekleşiyor ve üzerinizdeki negatif enerji ağaca geçiyor. Bu şekilde stresten arınıyor, sakinleşiyor ve sağlığınızı olumsuz yönde etkileyen birçok negatif düşünceden uzak kalabiliyorsunuz.

2009 yılında “Epidemiyoloji ve Toplum Sağlığı Dergisi”nde yayınlanan bir çalışmaya göre; ağaçlık bölgelere yakın yaşayan insanların, yeşillikten uzak yaşayan insanlara oranla daha az stres problemi ve depresyon yaşadığı tespit edilmiş. Yani bir ağaç bulup sarılmak, sizi bunalımlı veya depresif ruh halinden alıp çıkaracak ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak bir tür ilaç, terapi veya siz ne derseniz.

DEHB, depresyon ve bunalımı azaltır

Matthew Silverstone, bilimsel verilere dayandırarak yazdığı “Blinded by Science” adlı kitabında ağaçların titreşimlerinden bahsediyor. Bu titreşim örgüleri veya dizileri insan vücuduna ulaştığında bazı reaksiyonlara neden olduğundan titreşimlerin insan zihnini dengelediği ve baş ağrısını azalttığını vurguluyor.

Ayrıca yapılan deneylerin sonuçları; ağaçlı bir ortamda bulunmanın, bir ağaca sarılmanın yani bu tür ağaç titreşimlerine maruz kalmanın Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), depresyon ve diğer zihinsel hastalık biçimleri de dahil olmak üzere birçok sağlık sorununa iyi geldiğini açıkça belirtiyor.

ağaca sarılmak için orman yürüyüşü

Bağışıklık sisteminizi güçlendirir

Ağaca sarılmanın faydaları sadece sinir sisteminizi iyileştirmesiyle sınırlı kalmıyor. Ağaçların titreşimleri daha güçlü bir bağışıklığa sahip olmanızı da sağlıyor.

Yapılan bilimsel araştırmalar sonucu fark edilmiş ki ormanlar veya bol ağaçlı yerler gibi doğal alanlarda zaman geçiren kişiler, diğer insanlara göre daha fazla bağışıklık fonksiyonu kazanıyorlar.

 

Ağaçların kendi savunma mekanizmalarınca salgıladıkları ve kendilerini çürüme ve böceklerden koruyan ve filtonit denilen hava kaynaklı kimyasal salgıları var. Bu filtonitler ağacı korumanın yanı sıra insanların da bağışıklık sistemini güçlendiriyor. İnsanların hastalıklara karşı daha dirençli, daha sağlam olmalarını sağlıyor.

ağaçlara sarılmak

Peki, bu işlemin bir usulü var mı? 

Aslına bakarsanız öyle garip bir yapılış stili yok. Doğaya çıkın ve ciğerlerinize temiz havanın dolmasına izin verin. Üzerinizde ağaçların titreşimini hissedin. Zaten o titreşimleri dikkate aldığınızda kendinize uygun bir ağaç size kendisini hissettirecektir. O ağacın yanına gidin ve  güzel bir şekilde sarılın. Zihninizin rahatlamasına izin verin, kendinizi doğaya bırakın ve sadece doğayı dinleyin.

Sağlıklı ve mutlu günler dileriz!