Regl öncesi yaşadığımız sendrom neredeyse tüm hayatımızı altüst ediyor. Bu dönemde daha sinirli, daha gergin olduğumuz gibi; fiziksel anlamda da şişkin ve rahatsız hissediyoruz. Madem kadınız ve daha uzun yıllar bu durumla karşı karşıyayız, işte size en azından regl ağrısını azaltmanın yöntemleri:

Üreme çağında olan yani kendiliğinden regl görebilen kadınların % 40-60’ı regli ağrılı yaşıyor. Bu durum, genç yaşlarda daha fazla. Yapılan araştırmalar 19 yaş civarındakilerin yüzde 75’inin regli ağrılı yaşadığını gösteriyor. Regl ağrısı yaşla birlikte azalıyor ve 40 yaşından sonra da ciddi şekilde düşüyor. Regl dönemi yumurtlamadan yaklaşık 14 gün sonra başlıyor. Çatlamış olan yumurta, eğer gebelik oluşmamışsa işlevini kaybediyor. Salgılanan hormonların azalması ile rahim içi doku beslenmesi bozuluyor ve buna bağlı olarak da kanama ile dökülüyor. Kişiye göre değişen kanama süresince en çok bir çay bardağı kadar kan kaybediliyor. Rahim içindeki doku, bu süre içinde tamamen inceliyor. Ağrı yapan bazı maddeler salgılanıyor, bazen reglle birlikte rahim ile yumurtalıklar arasında bağlantı kuran ve karın içi boşluğa açılan tüplerden karın içine de kan akıyor. Bu da ağrıya sebep oluyor.

Regl döneminde ağrı duyulmasını ikiye ayırıyoruz. ‘Primer dismenore’ dediğimiz durumda, altta yatan organik bir neden belirlenemez. Bu durumda ağrı kesiciler, destek tedavileri, spor gibi daha çok ağrıyı azaltıcı önlemler ile yetinmek zorundayız. Bu kadınlar 25 yaşından sonra daha az oranda ağrılı regl görürler. Bu, 40’lı yaşlara kadar azalarak devam eder. İkinci grup ise ‘Sekonder dismenore’dir. Yani ağrıların altında organik bir neden yatar. O nedenin tedavisi ile sorun çözülür. Bu nedenler arasında; regl ile dökülen rahim içi dokunun rahim kasları arasına ya da dışına yerleşmesi, miyom, rahim ağzı darlığı ve o bölgede tekrarlayan iltihap sayılabilir. Ağrı hissi görecelidir. Kişisel farklar mevcut. Bunda; ağrı eşiği, dayanma gücü, kültür farkları, ağrının nedeni gibi etmenler etkilidir. Ağrılı regl görmede ağrı şiddeti ile ilgili pek çok etken mevcut. Kişinin psikolojik durumu, beslenme alışkanlıkları, aşırı yorgunluk, aşırı stres gibi altta yatan diğer hastalıklar da etkili olur. Doğum ile birlikte organik nedeni olmayan ağrı oranı azalır. Gebelik süresinde regl görmediği için ağrı yoktur. Ancak altta yatan organik bir neden varsa, tedavi edilmeden ağrı geçmez. Şiddetli ağrıları gidermek için, aşağıda yer alan önerileri deneyin:
-Ağrılı regl görmenin oluşmasını önlemek mümkün değildir. Ağrı ancak doktorun size tavsiye edeceği ilaçlar kullanılarak hafifletilebilir.
-Eğer kişide regl kanamasından önce baş ağrısı, karında şişlik gibi problemler oluyorsa reglden bir hafta önce tuz kısıtlanmasına gidilebilir.
-Doğal idrar sökücü olan maydanoz, ıhlamur, kuşkonmaz gibi besinler bu dönemde alınan ödemi giderir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çepni