Hamile kaldığınızı öğrendiğiniz anda ilk merak ettiğiniz şey hiç kuşkusuz kullanılması ya da kullanılmaması gereken ürünler olur. Peki kullandığınız bazı kozmetik ürünlerinin ciddi riskler taşıdığının farkında mısınız? Ortalama bir kadın günde tahmini olarak 20 çeşit yüz ve vücut ürünü kullanıyor ve bu ürünlerden çoğu bebeğinizi de etkileyecek kimyasallar içeriyor. Bu hamile olduğunuz için kişisel bakımınızdan vazgeçmeniz anlamına gelmiyor elbette ancak hamileyken hangi ürünlerden ve içeriklerden sakınmanız gerektiğini de iyi bilmelisiniz. Pek çok ürün hakkında tamamen kanıtlanmış riskler henüz olmasa da kendi güvenliğiniz ve çocuğunuzun sağlığı için uzmanların uzak durulmasını önerdiği bu ürünlere bir göz atmanızda fayda var. İşte kaçınmanız gereken o ürünler:

Salisilik Asit: Akne gibi deri hastalıklarının tedavisinde kullanılan salisilik asit, gözenekleri temizler ancak cildin pul pul olmasına neden olabilir. Uzmanlar salisilik asit konusunda ikiye ayrılsa da, genel yargı hamilelik döneminde bu içeriğin yer aldığı ürünleri kullanmaktan kaçınmak yönünde. Özellikle ağızdan alınan türünün yüksek dozlarda alındığında doğum kusurlarına neden olduğu biliniyor. Hamilelik döneminde kendinizi güvende hissetmek için beta hidroksi asitler (BHA) ve alfa hidroksi asitlerden de (AHA) kaçınmalısınız.

Retinoik Asit: Bu madde, akne ilaçlarında ve anti–aging kremlerinde kullanılan A vitamininin bir çeşitidir. Hamile kadınların çoğu çok ileri seviyede akne tedavileri için kullanılan Accutane’nin (isotretinoin denilen bir retinoid) taşıdığı risklere karşı kendi doktoru tarafından mutlaka uyarılır. Ağızdan alınan bu ilaç, çok ciddi doğum kusurları ile bağdaştırılmıştır ve gebelik sırasında kullanımından kesinlikle kaçınılmalıdır. Retinoid ailesinde bulunan diğer ürünler için bulgular henüz tam olarak net değil. Kullanılan ürünlerin içinde oran az bile olsa riskleri henüz netleşmeyen bu ürünlerinde hamilelik döneminde kullanılmaması öneriliyor.

Phthalates: Phthalates, plastiklerin kokularını dana kalıcı veplastikleri de daha esnek kılmak üzere kullanılan kimyasal maddelere verilen genel bir isim. Özellikle parfümeri ürünlerinde, kremlerde ve losyonlarda kullanılan bu maddenin aşırı dozunun hayvanların üremesinde problemler yarattığı tespit edilmiştir. İnsanlara verdiği zarar ise henüz tam olarak net değil. Phthalates, tüketici ürünlerinin üzerinde listelenmiyor ancak yoğun kokulu tüm ürünlerin hemen hemen hepsinde bulunuyor. Bu nedenler, gebe kadınların hamilelik sürecinde kokusuz, parfümsüz ürünlere yönelmesi öneriliyor.

Tetrasiklin: Tetrasiklin akne tedavisinde ağızdan alınan bir antibiyotiktir. Gebeliğin ilk aşamalarında bebekte anomali riskinde bir artışa neden olduğu gözlenmemiştir. Bunun yanı sıra, hamileliğin 4. ayından sonra bu antibiyotiğe maruz kalan bebeklerin süt dişlerinde ve kalıcı dişlerinde renk değişikliğine neden olduğu saptanmıştır. Bu nedenle hamileliğin 16. haftasından sonra ve emzirme dönemince bu ürünün kullanımı uzmanlar tarafından kesinlikle önerilmez.

Güneş Ürünleri: Piyasada bulunan güneş korumalı ürünler ikiye ayrılıyor: Kimyasal koruyucular içerenler ve fiziksel blok görevi görenler. Kimyasal içeriğe (oxybenzone ve avobenzone) sahip kremler, direk toksit ürettiği henüz kanıtlanmasa da deri tarafından emildiği için risk oluşturuyor. Bu yüzden hamilelik sürecinde, güneşle cildiniz arasına fiziksel bir blok olarak işleyen güneş kremlerini tercih etmelisiniz.

Saç Bakımı: Saç boyama ve doğum bozuklukları arasındaki ilişkinin risk oluşturup oluşturmadığı henüz tam olarak bilinmiyor. Çünkü, boyama, perma ya da saçı düzleştirme gibi işlemlerde kullanılan ürünlerin içindeki kimyasalların saç derisinden cenine kadar ulaşıp ulaşmadığı henüz net değil. Buna rağmen, yine de riske girmemek için gebe kaldığınız dönemden itibaren bu işlemlerden ya da ürünlerden uzak durmanızda fayda var. Kına, doğal bir ürün olduğundan bu süreçte saç boyama konusunda size yardımcı olabilir.

Organik Ürünler Deneyin
Doğacak çocuğunuzun sağlığını da düşünerek sertifikalı organik ürünler, şampuanlar, losyonlar, vücut şampuanları ve kozmetik için üretilen ürünleri bulup deneyebilirsiniz. Ancak yine de içeriklerinden emin değilseniz, doktorunuza mutlaka danışın.