Kimyasal Peeling Uygulaması

Kimyasal peeling uygulaması nedir?

Kimyasal peeling uygulaması, bir veya bir kaç kimyasal ajanın deriye uygulanması ile derinin üst tabakasında kontrollü hasar oluşturulması ve sağlıklı bir derinin ortaya çıkmasını hedefleyen cilt gençleştirme yöntemidir. Daha açık ve net bir şekilde tarif etmek gerekirse cildin üst tabakasının tamamen soyulması ve ardından cildin doğal iyileşme süresi içerisinde en sağlıklı cildi vücudun kendi kendine yenilemesini sağlamaktır.

Kimyasal peeling uygulaması ciltte nasıl bir etki oluşturur?

Kimyasal peeling uygulamasında amaç, deri tabakalarında istenilen derinliğe kadar kontrollü ve yapıcı hasar oluşturmaktır. Bu kontrollü hasar sonrası deri tekrar kendini yenilerken hedeflenen lezyonların tedavisini sağlamaktır.

Kimyasal peeling hangi durumlarda kullanılır?

  • Cilt lekeleri
  • Hamilelik nedeniyle oluşan lekeler
  • Yaşlılık lekeleri
  • Güneş nedeniyle oluşan lekeler
  • Ciltte ince kırışıklıklar
  • Gözenek belirginliği

Kimyasal peeling uygulaması öncesi dikkat edilmesi gerekenler?

  • Ciltte açık yara
  • Yakın zamanda yüzde uygulanmış bir cerrahi işlem
  • Salisilik asit peeling veya aspirine alerjisi
  • Sigara kullanımı
  • Cilt hassasiyeti
  • Ağrı eşiği ve yara iyileşme süresi
  • Uçuk (herpes) virüs enfeksiyonu
  • 6-12 ay arasında  orta veya derin peeling uygulaması
  • Skar oluşumu, keloid  ve geç yara iyileşme sorunu
  • Radyoterapi
  • Fitzpatrick deri tipi IV, V, VI
  • Gebelik / emzirme
  • Yoğun güneş ışığına maruz kalma riski
  • Ekzema, rozacea, deri kanseri
  • Retinoik asit ilaçlarının (Roaccutane gibi) kullanımı (işlemden en az 6 ay önce bitmiş olmalı)
  • Kontrolsüz diabet (şeker) hastalığı
  • Güneş karşı alerjik reaksiyon gösteren kişiler Kimyasal peeling işlemi yapılmadan önce cild analizi yapılmalı ve kontrol edilmeli. Sonuca göre karar verilmeli.

Kimyasal peeling nasıl uygulanır?

Kimyasal peeling işlemi son derece kısa süren bir uygulamadır. Cilt tipine uygun temizleyici ile cilt arındırıldıktan sonra peeling solüsyonu hazırlanır. Uygulama sonrası özel nötralizan solusyonlar ile peeling işlemi sonlandırılır. Uygulanan kimyasal peeling solüsyonları, kişinin cilt tipine ve ciltteki problemlerin niteliğine göre seçilir.

  • AHA (Alfa hidroksi asitler): Laktik, glikolik ve meyve asitleri bu gruba girer. Glikolik asit günümüzde kullanılan en yaygın yüzeyel peeling ajanıdır. AHA’lar kolajen ve elastin üretmini uyararak cilt dokusunu iyileştirir. Belirli gıdaların yapısında bulunan organik asitlerden oluşur. Bunlardan en sık kullanılan şeker kamışından elde edilen glikolik asittir. Laktik asit ise sütün ekşimesiyle ortaya çıkan ekşimiş sütten elde edilir. Malik asit bir çeşit meyve asididir. Birçok meyvede ve sebzede doğal olarak bulunur. Organik bir bileşiktir.
  • Glikolik asit: Derinin epidermis tabakası kısmi olarak kaldırılarak hücrelerin kendilerini yenilemeleri ve cildin canlanması sağlanmaktadır. Bu yöntem derin peeling yöntemlerine oranla daha kontrollü olarak cildi yeniler. Kullanılan glikolik asidin gücüne bağlı olarak haftalık ya da aylık olarak uygulanabilir. Doktorunuz cilt tipi özelliklerinize ya da diğer faktörlere bağlı olarak bu konuda bir süreç belirler.
  • Jessner solüsyonu: Yüzeyel soyma işlemi için kullanılmaktadır. Jessner solüsyonu %14 salisilik asit, %14 laktik asit, %14 ise resorsinol içermektedir. Akne eğilimli ciltlerde, gözeneklerin sıkıştırılmasında oldukça olumlu sonuçlar vermektedir. Ayrıca ince çizgiler için oldukça etkiliyken, derin kırışıklıklar ve akne izleri için kullanımında etkisi sınırlıdır.
  • TCA (Triklorasetik Asit): Orta-derin peeling işlemleri için en sık kullanılan TCA solüsyonlarında, kimyasal yoğunlukları değiştirilerek cildin ne kadar derinliğine inebileceğini ayarlanabilmektedir. TCA’nın deriyi soyma derinliği AHA’ya göre daha fazladır ve ancak çok ciddi kontrol altında ve bu konuda tecrübeli bir dermatolog  gözetiminde yapılmalıdır. TCA, “postenflamatuvar hiperpigmentasyon” denilen duruma neden olabileceği için koyu ciltli kişilere uygulanması önerilmez fakat doğru kişiye uygulandığında oldukça etkili bir cilt yenileme tekniğidir. İyileşme süresi birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir.

Kimyasal peeling çeşitleri nelerdir?

Kimyasal peeling uygulamalarını üç ana kategoriye ayırabiliriz. Birincisi yüzeysel, ikincisi orta derinlikte, üçüncüsü ise derin kimyasal peeling’dir.

Yüzeysel kimyasal peeling 

Meyvelerden veya şeker kamışından elde edilen glikolik asit ve sütte bulunan laktik asit ile uygulanan en hafif  kimyasal peeling uygulamasıdır. Bu asitler sayesinde cildin en üst tabakası hafif  şekilde soyulur ve kendisini yenileme sürecine geçilir. Bu işlem yüzeysel olduğu için evde de uygulanabilir. Kozmetik sektörünün gelişmesi ile birlikte pek çok dermo kozmetik firmanın üretmiş olduğu içerisinde alfa hidroksi asitler bulunan peelinglerle piyasaya sürülmüştür. Bu ürünler genellikle haftada bir defa kullanıma uygun olup gözünüzle göremeyeceğiniz kadar ince bir tabaka halinde cildinizi soyup cildin yenilenmesini sağlar. Bir başka yüzeysel peeling ise, salisilik asitlerle (BHA) yapılan peelinglerdir. Bu madde daha yüzeysel olarak epidermisi (cildin en üst tabakasını) etkiler. Daha çok akne, siyah, beyaz nokta tedavisinde ve ikincil olarak lekelerin tedavisinde de tercih edilmektedir. İşlem sonrası hemen günlük hayata dönülebilir. Yüzeysel peeling uygulamalarında, 2 – 4 hafta aralıklarla 4 – 8 seans yeterli olmaktadır.

Orta derinlikte kimyasal peeling

Çoğunlukla yüzdeki hafif ile orta derecedeki yüz kırışıklıkları tedavisinde tercih edilen yöntemdir. Uzun süre güneşe maruz kalmış, güneşten korunmamış, güneş yanıklarının bulunduğu özellikle yüz, kol, omuzlar ve boyun bölgesinde ortaya çıkan cilt lekelerinin tedavisinde tercih edilir. Orta seviyedeki işlem sonrası yüz kırmızı bir renk alır. Daha sonra cilt rengi kahverengiye doğru koyulaşır ve 2-3 gün içinde deri dökülmeye başlar. İyileşme süresi yaklaşık  yedi gün sürmektedir. İyileşme sürecini hızlandırmak için cilt temiz tutulmalı, her gün birkaç defa yıkadıktan sonra nemlendirici bir pomad sürülmelidir. TCA – Trikloroasetik asit (10% – 35%) ve glikolik asitler yapılmaktadır. Ter ve yağ bezlerinin ve kıl foliküllerinin bulunduğu dermis  tabakasında hasara yol açarak pigment değişikliklerini tedavi eder. Ayrıca güneşe maruz kalmış ciltte, özellikle yüzde, ellerde, ön kolda ve boyunda ortaya çıkan kanser öncesi bir cilt hastalığı olan aktinik keratoz tedavisinde etkili olan bir yöntemdir. Orta derinlikte peeling uygulamalarında, 2 – 4 ay aralıklarla 2 – 4 seans yeterli olmaktadır.

Derin kimyasal peeling

Derin kimyasal peeling işlemi, TCA (50%), Bakers, Fenol ve Jessner’s solüsyonları ile yapılan soyma yöntemidir. Cildi büyük oranda soymak için tercih edilir. Bu işlem sivilce ve akne lekeleri, cilt lekeleri, çiller ve derin kırışıklıkların tedavisi için son çare olarak tercih edilen en etkili yöntemdir. Diğer kimyasal peeling işlemlerinden farklı, ağrı ve acı verici yöntemdir, lokal anestezi altında yapılır. Yoğun kimyasal peeling işleminden sonraki süreç de oldukça sancılı geçebilir. Her madde farklı tepkilere neden olabileceği gibi yüzde 1-2 hafta süren şişlikler görülebilir. Düzenli ağrı kesici kullanılması gerekebilir. Diğer kimyasal peelinglere göre, yaklaşık olarak 1-2  hafta iyileşme süreci bulunan  bu peeling işleminde kızarıklığın tamamen yok olması 3 ay sürebilir. Bu işlem klinik ortamda, doktor  tarafından yaptırılmalıdır. Güzellik salonunda yaptırılacak bu  derin peeling ciltte büyük sorunlara yol açabilir ve geri dönüşü mümkün olmayabilir. Derin peeling uygulamalarında, genelde tek seans yeterli olmaktadır.  

Kimyasal peeling uygulamasının riskleri nelerdir?

  • Ciltte kızarıklık ve cilt renginde açılmalar olabilir.
  • Hassas ciltlerde alerjik reaksiyonlar ve kimyasal yanık riski bulunmaktadır.

Kimyasal peeling’in cilt üzerindeki etkileri?

  • Sivilce ve yara izlerinde azalma
  • Lekelerde açılma
  • Gözenek sıkışması
  • Ciltte aydınlık ve parlaklık
  • İnce çizgilerin belirginliğinde azalma
  • Cilt kuruluklarında cildin nemlenmesini sağlar
Kimyasal peeling etkisi kalıcı mı

Kimyasal peeling uygulama seansları tamamlandıktan sonra tavsiye edilen  cilt bakımı uygulamalarını zamanında yaparak  ve önerilen ev devam  ürünlerini kullanarak etkinliğini arttırabilirsiniz. Lekeler için yaz kış güneş koruyucusu kullanmanız gerekmektedir.

Kimyasal peeling için en uygun mevsim ne zamandır?

Peeling uygulamalarının ardından güneş ışınlarından korunmak gerektiğinden, doktorlar genellikle sonbahar ve kış aylarını tercih etmekteler. Bahar aylarında ise güneş ışınlarının durumuna göre doktorunuz karar vercektir. İşlem sonrası mutlaka güneş koruyucu kullanmanız gerekmektedir.

Kimyasal peeling evde yapılabilir mi?

Hafif uygulamalar genellikle evde yapılabilirken daha derine uygulanacak olan peeling mutlaka uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Peeling uygulamasında ne kadar derine inilirse risk o kadar artar. Bu sebep ile derinlemesine yapılan uygulamalar profesyonellerce gerçekleştirilmelidir.