Özellikle erkeklerin korkulu rüyası olan saç dökülmeleri, mineral eksikliği, çeşitli hastalıklar ya da genetik yapıya bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Uygulanacak tedavi yöntemi de saç dökülmesinin nedenine göre belirleniyor.  Tıptaki gelişmeler sağlık sorunlarının daha etkili şekilde çözülmesini sağlarken, estetik açıdan kişiyi rahatsız eden kusurların ortadan kaldırılmasına da yardımcı oluyor. Kaybedilen saçların yerine konmasını sağlayan saç ekimi de bu operasyonların ilk sıralarında yer alıyor. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Dr. Tamer Şakrak, saç dökülmeleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

En Çok İki Tip Saç Dökülmesi Görülüyor

Androgenetik saç dökülmesi: Saç dökülmesi, vücuttaki birtakım minerallerin eksikliğiyle ortaya çıksa da, erkeklerde yüzde 90, kadınlarda ise yüzde 45-50 oranında androgenetik saç dökülmesi görülüyor. Bu durumun ortaya çıkmasında ise kadın ve erkekte bulunan androjen hormonu, genetik yatkınlık ve bu iki nedeni tetikleyecek yaşlanma, stres gibi bir değişken rol oynuyor. Kişi genetik olarak yatkınsa ve vücudunda androjen hormonu varsa, hayatının bir döneminde saçları mutlaka dökülüyor. 30 yaşındaki erkeklerin yüzde 30’unda, 40 yaşındakilerin yüzde 40’ında, 60 yaşındakilerin yüzde 60’ında, 90 yaşındakilerin de yüzde 90’ında saç dökülmesi görülüyor.

Dihidrotestosterona duyarlı saç dökülmesi: Testosteron denilen ve halk arasında erkeklik hormonu olarak bilinen hormon, erkeklerde testislerden ve böbrek üstü bezlerinden, kadınlarda da böbrek üstü bezlerinden salgılanıyor. Testosteron, bazı kişilerde saç kılının kökünde dihidrotestosteron olarak adlandırılan bir maddeye dönüşüyor. Saç kökünün bu maddeye aşırı duyarlı olması ise normal yaşam evresini bozuyor. Bir kılın ömrü 2-2.5 ay dinlenme, 2.5-3 yıl da yaşam evresinden oluşuyor. Dihidrotestosteron eklenmiş saç kılının yaşam süresi ise 6 aya kadar düşebiliyor. Sonuçta, kendini yenilemesi gereken kıl bunu gerçekleştiremiyor.

Yöntem Hastaya Göre Belirleniyor
Saç ekiminde iki yöntem uygulanıyor. FUT (Folikül Ünite Transplantasyonu) yönteminde, enseden alınan deri ayıklandıktan sonra gereken yerlere saç ekiliyor. FUE (Folikül Ünite Ekstraksiyonu) de ise saç kılları tek tek toplanıyor. İlk yönteme göre daha iyi sonuç verse de istenilen etki için hastanın saçının çok kısa olması gerekiyor. Kişi uzun saçlı ve saç ekimi yaptırmak isterse FUT yöntemi tercih ediliyor. Lokal anestezi ile uygulanan saç ekim işlemi yaklaşık 6-9 saat sürüyor. İşlemin yapıldığı gün taburcu edilen hasta, iki gün sonra kontrol ediliyor ve sargıların açılmasının ardından saç yıkanıyor.

Saç Dökülmesi Cinsiyete Göre Değişiyor
Kadınlarda ve erkeklerde neden aynı olsa da saç dökülme alanları farklılık gösteriyor. Kadınlardaki saç kayıpları erkeklerin aksine ön saç çizgisinden başlamıyor ancak tüm saça dağılıyor. Saçlı bölgenin tamamındaki saçlar inceliyor veya seyrekleşiyor. Erkeklerde ise alın ve şakaklarda başlayan saç dökülmesi, altı evreye ayrılıyor. Son evrede sadece kulakların üstü ve ensede saç kalıyor. Bunun nedeni ise söz konusu bölgelerdeki saç kıllarının dihidrotestosterona duyarlılık göstermemesi olarak açıklanıyor. Androgenetik saç dökülmesi nedeniyle saçlarını kaybetmiş olan hastalarda ise saç ekimi tek çözüm oluyor. Evre 2, 3 ya da 4’teki hastalar bu tedaviden büyük yarar görüyor. Bu evreler; saçın ön ve tepe kısmının açıldığı ama bu açıklığın tam olarak birleşmediği kellik evreleri olarak tanımlanıyor. Çok az saçı kalan kişilerde, başarı şansı da azalıyor. Çünkü ekim yapılması gereken alan fazla, verici alan az oluyor. Saç ekiminin bir başka faydası da; dökülmenin erken evresinde yapılan ekimlerde saçın alındığı yerde oluşan binlerce küçük delik nedeniyle o bölgedeki saçların canlılığının artıp, ömürlerinin uzaması oluyor. Bu sayede, saç ekimi yaptırmaya gerek kalmadan beş yılda dökülecek saçların ömrü 8-10 yıla kadar uzuyor. Çinko ve B vitamini takviyesi ile mezoterapi gibi yöntemler androgenetik saç dökülmesini engellemiyor. Ancak çinko ya da selenyum eksikliği, kronik bağırsak hastalığı gibi nedenlerle bu minerallerin emiliminde sorun oluşursa saç dökülmesi görülebiliyor. Romatizmal hastalıklar da bu soruna yol açabiliyor. Bu vakalarda ise eksik olan mineral yerine konduğunda ya da hastalık tedavi edildiğinde kellik ya da saç dökülmesi sorunu düzeliyor.

Saçlarımız Nasıl Daha Hızlı Uzar?
Evde Hazırlanan Saç Bakım Maskeleri