Dolgu Uygulamaları

Medikal estetikte yapılan dolgu uygulamaları, ciltteki ince ve derin kırışıklıkların giderilmesi, ciltteki hacim kaybının geri kazandırılması ve çukurların doldurulması amacıyla cilt altına enjeksiyon yönetimi ile yapılan bir tedavidir.

Cildimizde zamanla oluşan değişiklikler arasında en önemlisi, cilt altındaki yağ dokusunun azalması ve cilde nem veren, gerginlik sağlayan maddelerin kaybı gelmektedir. Yaşlanma ile çene, şakak ve orta yüz kemikleri geriye doğru gider ve desteğini yitirir. Bu olayın sonucunda ciltte hacim kaybı, kırışıklıklar, çökmeler, sarkmalar ve dudaklarda incelme ortaya çıkabilir. Sadece kaybolan yağ dokusu değil, 35 yaşından itibaren ciltte kollajen üretimi de azalır ve cilt elastikiyetini yavaş yavaş kaybeder.

Yaş 40’ı aşınca ciltte kurumalar ve kırışıklıklar gözle görülmeye ve dikkat çekmeye başlayabilir. Kolajen cildin sağlıklı görünmesi, elastin ise cilde esneklik vererek kırışmasını engelleyen vücudun ürettiği proteinlerdir. Bu iki proteinin üretimini arttırarak cildinizin sağlıklı ve kırışıksız olmasını sağlayabilirsiniz.

Kolajen Nedir?

Kolajen vücudu bir arada tutan bir proteindir. Daha çok ciltte, kemiklerde ve vücuttaki bağ dokusunda yer alır. Kolajen, elastin ile birlikte yapısal destek, güç ve elastikiyet sağlar. Ancak yaşlandıkça kolajen üretimi azalır ve bu da cildin yapısal bütünlüğünün bozulmasına neden olur. Sonuç olarak da ciltte sarkmalar, çizgiler ve kırışıklıklar oluşmaya başlar. Kolajen, insanların dokularında bulunan, fibroblastlar ve hücreler tarafından oluşturulan bir protein türüdür. Temel görevi bağ dokusunu güçlendirmek ve vücudumuzun bütünlüğünü korumaktır. Cilde esneklik ve sıkılık kazandırmak, eklem, tendon ve organlarımızı bir arada tutmak görevleridir. Derideki proteinin %75’ini, vücudumuzdaki proteinin ise yaklaşık olarak % 25 – 35’ini oluşturur.

Elastin Nedir?

Elastin ciltte ve vücudun dokusunda bulunan bir başka proteindir. Cildin esnek ve de sıkı kalmasına yardımcı olur ve tutulup çekildikten sonra derinin tekrar eski haline dönmesini sağlar. En çok bağ dokusunun hücrelerarası maddesinde yer almaktadır.  Elastin bulunduğu dokulara  esneklik  sağlar.

Hyalüronik asit dolgu uygulamalarında en çok başvurulan dolgu maddesidir. Cildimiz yaşlandıkça kollajen, elastin doku ve hyaluronik asit miktarında azalma meydana gelir. Dolgu uygulamalarında azalmakta olan hyaluronik asit, küçük iğneler yardımıyla cilt altındaki problemli olan yerlere enjekte edilir. Jel kıvamındaki hyaluronik asit cildin su tutma kapasitesini arttırarak yoğunluk sağlar.

Dolgu uygulamaları ne kadar süre kalıcıdır? Dolgu madde çeşitleri nelerdir? Hangi dolgu maddeleri kullanılır?

Dolguların kalıcığı değişkenlik göstermekle birlikte, kişinin yapısına göre de zaman aralığı değişebilir. 6-18 ay arasında geçici dolguların kalış süresi var denilenebilir. Dudak dolgularının kalıcılığı ile çene, elmacık kemiği veya şakak dolgularının kalıcılığı hem ürüne hem yerine göre farklılık gösterir.

Günümüzde dolgu uygulamaları, kullanılan ürünün kalıcılığına göre; kalıcı olmayan, 1 yıllık dolgu uygulamaları, yarı kalıcı olan, 1-2 yıllık dolgu uygulamaları, kalıcı olan, 2 yıldan fazla kalan dolgu uygulamaları olarak ayrılıyor.

Dolgu uygulamalarının ana maddeleri; hyalüronik asit, kalsiyum hidroksiapatit, hidrofilik jel, polilaktik asit, polikaprolakton’u sayabiliriz. Her maddenin farklı bir etki mekanizması vardır. Kalıcı olmayan dolgu maddeleride kendi aralarında farklılıklar gösterebilir.

Bilinen dolgu markaları: Restylane, Perlane, Puragen, Teosyal, Varioderm, Surgiderm, Juvaderm, Teosyal Redensity (Işık Dolgusu), Amalian, İdea, Perfectha, Juvederm Voluma,  Radiesse, Sculptra, Beautical 2/5, Bioalcamid (% 4 alkilimid ve % 96 su içeren jel formunda kalıcı dolgu maddesi)Artecoll (2/3 denature sığır kollajen, 1/3 oranında polimetilmetakrilat adı ile bilinen bir maddenin 30 mikron çapında kürecikler haline getirilmiş şeklidir) gibi bir çok farklı marka bulunmaktadır.

 Dolgu uygulaması yapılmadan önce nelere dikkat edilmelidir?

  • Doktorunuz ön değerlendirme yapmalıdır. Hastanın dolgu maddesinden beklentileri, genel sağlık durumu ve kullandığı ilaçlar, daha önce yapılan dolgu uygulamaları, sonuçları ve yaşadığı problemler, sosyal hayatı ve kimliği, dolgunun uygulanacağı alanda daha önce yapılan estetik uygulamalar sorgulanmalıdır.
  • Uygulama alanı ve tüm yüzün estetik değerlendirmesi yapılmalı özelikle yüzde mevcut asimetriler saptanmalıdır.
  • Ön görüşmede dolgunun uygulanmasını planladıkları bölge hakkında ayrıntılı bilgi verilmeli, çizimlerle anlatılmalıdır.
  • Doğru dolgu madde ve veya maddelerinin seçimi hakkında sizi bilgilendirmelidir. Uygulama alanı için en uygun dolgu madde ve veya maddeleri seçilmesinde maddelerin olası +-  yanlarını size açıklamalıdır.
  • Dolgu maddesinin uygulanacağı miktarlar önceden planlanmalıdır.
  • Dolgu uygulamasının uygulama derinliği doğru seçilmelidir.
  • Uygulama sırasında maksimum volümler kullanılmamalıdır. Bu dolgunun belirginliğini arttırmakta hatta nodüllerin gelişmine neden olmaktadır.
  • Hastaya uygulama hakkında sözlü ve yazılı bilgilerin verilmesi ve uygulama onay formu düzenlenmelidir.
  • Uygulama öncesi hasta uygulama alanı fotoğraflanmalıdır.

Dolgu uygulamaları nasıl yapılır?

Hyaluronik asit yapısındaki dolguların alerji yapma riski bulunmadığı için uygulamadan önce herhangi bir test yapmaya gerek yoktur. Dolgu yapılacak bölgeye, doktorunuz anestezik krem uygulayabilir. 15-20 dk sonrasında uygulamayı ince uçlu iğne ile veya bölgenin durumunua göre kanülle dolgu işlemini yapar. Uygulama yapılacak bölgenin durumuna, hastanın kendisine göre 20-30 dakika arasında sürer. Uygulama sonrası normal hayatınıza dönebilirsiniz. Doktorunuz sizi sonrasında dikkat etmeniz gereken konularda bilgilendirir. Hafif şişlik ve kızarıklık oluşabilir, 1-2 gün içinde geçer. Ağrı eşiği hastaya göre değiştiğinden ve günümüzde dolgu maddelerinin içinde ağrı kesici madde olduğundan işlem genelde ağrısızdır. Sonrasında gerekiyorsa doktorunuzun onaylayacağı ağrı kesici kullanabilirsiniz.

Dolgu uygulamaları nerelere yapılabilir?

  • Burun kenarından aşağı inen çizgiler (Nazolabial Çizgiler)
  • Burun ile ağız arasındaki çizgiler (Philtral Çizgiler)
  • Dudak dolgunlaştırılması
  • Dudaklar etrafındaki radial çizgiler
  • Dudak köşelerini yukarıya kaldırmak
  • Göz çevresindeki kırışıklıklar
  • Göz altı torbalarını kamufle etmek
  • Göz altı çukurlarını düzeltmek
  • Akne izleri
  • Kaza veya travma sonucu oluşan deformiteler
  • Yanak ve elmacık kemiği dolgunlaştırmak
  • Çene ucuna hacim kazandırmak
  • Ameliyatsız burun estetiği, burun düzeltilmesi
  • Çene köşesi belirginleştirmede
  • Vücuttaki bazı asimetrilerin düzeltilmesi
  • Alındaki çizgiler ve kaş kaldırmak

Dolgu ile burun şekilendirme

Ameliyat olmak istemeyen ama burnunun görüntüsünden memnun olmayanların tercih ettiği yöntem. Burun kemerinin kişiyi rahatsız eden görüntüsü, kemerin olduğu yerin üstüne ve altına yapılan dolgularla görünümü değiştirilebilir. Burun ucuna yapılacak dolgu ile burun ucu kaldırılabilir. Burundaki asimetri yine dolgularla düzeltilebilir. Daha önce geçirilmiş operasyon sonucunda veya farklı nedenle burunda oluşan çökmeler doldurulabilir.

Elmacık kemiği dolgusu

Orta yüz bölgesinde, yaşla birlikte hacim kaybeden yağ yastıkçıkları, kemik ve yağ dokusunun da azalmasıya desteğini kaybedince yüzde oluşan sarkmaların en dikkat çekici bölgelerinden biri olan elmacık kemiği üzerine yapılan dolgu işlemidir. Elmacık kemiği bölgesi orta yüzde bulunan yüzün taşıyıcı kolonu olarak görev yapar. Bu bölgedeki doku kayıpları yüzümüzde sarkmalara sebep olur. Bu bölgeye yapılan işlem ile orta yüzdeki kaybedilen hacim yerine konulur ve sarkma azaltılmış olur.

Yanak dolgusu

Yine yaşla ve zamanla yüzümüzde oluşan değişikliklerle yanak bölgesinde oluşan hacim kaybını yerine koymak için yapılan dolgulardır. Yanaklar orta yüz bölgesinde tüm yüzün çatısı gibi düşünülebilir. İçi boşalınca yüz yer çekiminin etkisiyle aşağıya doğru iner ve sarkma oluşur. Bu aşağı doğru sarkma ile yüzde diğer bölgelerde etkilenir ve onlarda da zaman içinde değişimler oluşur. Özellikle burnun iki yanından aşağıya doğru inen çizgilerde. Doğru miktarda ve doğru dolgu maddesi ile yapılan uygulamalarda başarılı sonuçlar alınan ve yüzde oluşan sarkmayı geri olan uygulamalardan biridir.

Şakak dolgusu

Şakak; göz, alın ve yanak arasında, elmacık kemiğinin üstünde yer alan hafif çukur bir bölgedir. Yapısal olarak veya yaşlanmayla beraber bu bölgede yumuşak doku eksikliği ve kemik kaybı görülebilir. Bu eksiklikle yüzü aşağı çekerek alın ve kaş bölgelerinde sarkmalara ve çöküntüye sebep olabilir. Ayrıca bu bölgedeki derinin ince bir yapıda bulunması nedeniyle mimikler ve yaş dolayısıyla kolaylıkla kırışabilen bir bölgedir.

Oluşan bu çökme ile birlikte kaş ve alın bölgesi gözle görülür bir şekilde daralarak, çukurun ön sınırını oluşturan göz dış kemiği daha belirgin bir hale gelebilir ve göz kapağında sarkmalar oluşabilir.

Şakak bölgesinin çökük olması hasta ve yorgun görünüm verebilir. Bu bölge daha ince  dolgular ile kolaylıkla doldurulabilir. Bu bölgeye yapılacak olan dolgularla, yorgun ve hasta ifade düzelir ve aynı zamanda belirli bir yükselme olacağı için göz çevremizde yukarıya doğru bir çekilme olur. Daha sağlıklı ve dinlenmiş bir görünüm sağlar.

Nazolabial dolgu

Burun kenarlarından başlayıp ağız köşelerine dek uzanan hatta nazolabial denir.  Bu hat kimi insanlarda yapısal olarak daha belirgindir. Gülme çizgiside denilen bu bölge, yaşla beraber daha belirgin hale gelince yüzde yorgun, asık ve mutsuz ifade belirir. Hat derinleştikçe yine yüzde diğer bölgelerde etkilenmeye başlar. İnce olan çizgilere daha hafif yapılacak dolgular yeterli iken, daha derin çizgilerde yüzü bütün olarak ele almak daha başarılı sonuçlar verir.

Çene ve Jawline dolgusu

Alt yüz bölgesi diye de adlandırılan çene hattının belirgin olması, günümüz güzellik algısında önem kazanmıştır. Sadece çene kemiği değil, bir kulağın altından başlayıp diğer kulağa kadar devam eden hattır. Bu kemik alt yüz bölgesinin çatısı sayılır. Bu hat boyunca ve çene ucuna da dahil olmak üzere dolgularla hacim ve belirginlik kazandırılabilir.

Kişinin anatomik yapısıyla beraber yıllar içinde, azalan dokuları da tamamlamak adına doktor ile hastanın ortak kararına göre yapılacak kişiye özel işlemdir. Çenenin yapısal olarak geride olmasına çözüm olabildiği gibi yüzü bütünsel olarak ele alarak boyunda oluşan elastikiyet kaybı, sarkma ve doku gevşemesine çözüm olan işlemlerdendir.

Dudak dolgusu

Günümüzde en çok tercih edilen dolgu uygulamalarının başında gelir. Dudak boyutunun ve hacminin değiştirilmesi, dudakların köşelerini yükseltmek, dudakta var olan asimetriyi düzeltme, dudak şekli düzeltmesi ve ince kırışıklıkları yumuşamak içinde tercih ediliyor.

Dudak dolgusunda farklı teknikler uygulanmaktadır. Doğrusal teknik, Bolus tekniği, Hollywood dudağı, Fransız sünger tekniği, Mona Lisa tekniği bunlardan bazıları. Doktorunuz hem sizin isteğinize hem de dudak şeklinize göre uygulama ypacaktır.

Dolgu uygulama ücretleri

Doktorunuzun kullandığı ürüne  ve kullanılacak dolgu miktarına göre değişiklik gösterecektir.