Hayatlar birleşti. Peki ya finansal hayatlar? Evlilikte para paylaşımı konuları önemli, genel bir doğru yanlış durumu yok, her çift para durumlarını kendi anlayışına göre yönetmeli. Dünya genelinde geçimsizliğin temel sebeplerinden biri de para. Peki ne yapmalı?

EVLİ ÇİFTLERE ‘PARA DURUMU’ ÖNERİLERİ

Yapıcı Olun: Geçim, bütçe, birikim, ödemeler, faturalar, yatırımlar… Konu ne olursa olsun, pozitifliği elden bırakmayın. Özellikle finansal zorluklardan geçtiğimiz şu dönemlerde bu elbette hiç kolay değil. Maddi konularda anlaşmazlığa ya da sıkıntıya düştüğünüzde, birbirinize geleceği ve hayallerinizi hatırlatın.

Finansal Elbiselerinizi Çıkartın: Hepimizin geçmiş tecrübelerimizden, kişiliğimizden, gördüklerimizden şekillenen bir hayat görüşü var. Parasal hayat için de aynı şey geçerli. Para ile alakalı korku, endişe, istek ve umutlarımız var. İlk önce içinizdeki duyguları keşfedin, sonra bunu şeffaflıkla ve örneklerle eşinizle paylaşın. Örneğin: “Benim her şeyi kaybetme korkum var, çünkü 15 yaşındayken babamın işi battı ve bu yüzden benim geleceğe dair endişelerim var, emeklilik yıllarımızda ya paramız olmazsa…” gibi. Unutmayın, bu hisler çok normal. Mühim olan, finansal elbiselerimizi çıkartıp, eşimizin yanında utanmadan finansal endişelerimizi dile getirebilmek.

Finansal Hedefler: Eşinizle konusup kısa-orta-uzun dönem finansal hedefler belirleyin. Ne istediğinizi bilirseniz, bu size birlik duygusu verir. Ayrıca araştırmalar gösteriyor ki, hedefli evlerin finansal başarı şansı çok yüksek. Örneğin 10.000 TL bir birikim hedefiniz olursa buna ulaşma şansınız daha fazla. Hedeflerinizi yazmayı ve ona yönelik hareket etmeyi unutmayın!

Konuşun: Bir çok evlilikte para konusu “yanlış anlaşılma”, “tansiyon yaratma”, “huzur kaçırma” gibi durumlar yaratmasın diye açılmaz. Ama aynı zamanda en büyük stres kaynağıdır. Para konusunu konuşmayı ne kadar erken öğrenirseniz o kadar iyi. Çünkü evlilik ilerledikçe parasal konular daha komplike bir hal alır. Eğer birbirinizle konuşma alışkanlığınız yoksa, sonradan kazanmanız çok zor. Çünkü finansal ilişkiniz nasıl başlarsa öyle gider.

Samimiyet: Hem eşinize hem kendinize karsı samimi olun. Bir çok kişi ‘Şimdi bunu söylersem eşim üzülür, boşver ben hallederim’ dediği zaman, onu içine atar, eşi ‘Neyin var?’ diye sorduğu zaman ‘Yok bir şey…’ diye devam eden bir girdap. Ya da, eşimize doğum gününde ödemekte zorlandığımız bir hediye almak gibi, bu hem ona karşı hem kendinize karşı samimiyetsizlik değil de ne?

Büyük konular: Ev almak, araba almak, emeklilik, çocuklar ve diğer aile üyeleri (anne, baba, kardeş..). Bu beş önemli konuyu tek tek ele alabilirsiniz. “Ev almak konusunda ne düşünüyorsun, ne kadarlık bütçe ayırabiliriz? ya da çocukların eğitimiyle ilgili para biriktirmeye başlasak mı? gibi soruları sormaktan çekinmeyin. Bu konular hakkında ortak karar almanız, ilerideki yaşantınızı çok kolaylaştırır ve sizi çift olarak yormaz.

Ev Bütçesi: Bütçe hazırlamayı her ay eğlenerek yaptığınız bir aktivite haline getirin. Günü ve saati belli olsun, hatta yedi yaşından sonra bu olaya çocuklarınızı da dahil edin. Hem onları ciddiye aldığınızı göstermiş olur hem fikirleriyle renk katmasını sağlarsınız.

Borç Disiplini: Borç ödeme konusunda prensipler belirleyin. Borçlarınızın kapatma planı yapın.

Birikim: Ya daha fazla kazanacaksınız, ya daha az harcayacaksınız. Bu dönem dönem değişecektir. Birikim disiplininizi kararlaştırın.

Finansal Danışman Özlem Denizmen