Değişken havaların çoğumuzu hasta ettiği bugünlerde, ilaçtan sonra ilk baş vurduğumuz yöntem olan bitki çayları da ayrı bir önem kazanıyor. Hatta bazen doktorlardan bile daha çok güveniyoruz onlara. Ancak bitki çaylarını hazırlarken dikkat etmeniz gereken kısımları göz ardı etmeyin. Aksi takdirde iyileşeyim derken kendinize zarar verebilirsiniz. Sizin için hangi bitkinin neye yardımcı olduğunu araştırdık, tabii nasıl kullanmanız gerektiğini de yazmayı unutmadık. Ama okumaya başlamadan önce, içeceğiniz şey bitki çayı bile olsa her türlü bilinçsiz kullanımın size zarar vereceğini unutmayın.

Bitki çayınızı hazırlarken kaynamış klorsuz su kullanmanız faydanıza olacaktır. Kaynayan suyu 1-2 dakika dinlendirdikten sonra içmek istediğiniz bitkinin üzerine dökün. Genellikle bir avuç taze ot için 1 litrenin dörtte biri kadar su kullanmak gerekiyor. Kaynamış suyu bitkinin üzerine döktükten sonra çayınızı mutlaka 5 dakika dinlendirin. Yalnız, kök bitkilerden (zencefil gibi) yapacağınız çayları sadece demlemek yeterli olmayacağından, su ve bitkiyi aynı kapta bir süre kaynatmak gerektiğini unutmayın.

IHLAMUR

Soğuk algınlığına ve öksürüğe karşı en yaygın kullanılan bitki olan ıhlamur, kan dolaşımı bozukluklarına iyi gelir. Ancak ıhlamuru geç saatlerde içmemeye dikkat edin, aşırı kullanımı uykusuzluğa neden olabilir. Ihlamuru demleme yoluyla içmenizde fayda var, demledikten sonra tekrar tekrar kaynatmamanızı öneririz. Aksi takdirde yarardan çok zararı dokunabilir. 

ISIRGAN

Isırgan, özellikle metabolizma rahatsızlıklarına, mide, bağırsak, böbrek, romatizma ve gut hastalıklarına iyi gelir. Hazırlarken, kişi başına bir tatlı kaşığı kuru veya bir avuç taze ısırganotu yeterli olacaktır. Diğer tüm bitkilerde olduğu gibi aşırı tüketilmemelidir.

BİBERİYE

Bu güzel kokulu bitkinin yararları saymakla bitmez. Özellikle astım hastalıklarına ve bağırsak gazlarına karşı kullanıldığı gibi ağır yemeklerden sonra içildiğinde de sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca kabızlık, safra kesesi taşı ve karaciğer rahatsızlıklarına da iyi geldiği bilinmektedir. İçimini kolaylaştırmak için biberiye çayına kabuk tarçın da atabilirsiniz. Belirtmeden geçmeyelim, biberiye çayı regl ağrıları için de birebirdir. 

REZENE

Rezene çayı özellikle kramplarda ve mide rahatsızlıklarında kullanılır. Özellikle bebeklerin gazlı olduğu dönemlerde annelerin sık başvurduğu bir yöntemdir. Çocuklarda boğmaca hastalığına iyi geldiği bilinir. Yemeklerden sonra içildiğinde hazımsızlığa da iyi gelir.

HİNDİBA

Salatalarda da kullanılan hindiba iyi bir idrar söktürücüdür. Hindiba aynı zamanda iştahı da açar. Kişi başına 1-2 tatlı kaşığı doğranmış hindiba yeterli olacaktır.

ADAÇAYI

Adaçayı diş eti rahatsızlıklarında ve boğaz ağrılarında tercih edilen bir bitkidir. Baş dönmesine iyi geldiği gibi menepoz döneminde karşılaşılan terlemeyi de durdurur. Ağız içi yaralar ve iltihaplanmalarda da günde birkaç kez gargara yapıldığında faydalı olduğu görülmüştür.