Prof. Dr. M. Canan Efendigil Karatay’ın kendi adını verdiği diyet, son dönemde Ketojenik beslenmenin popülerleşmesi ile birlikte yeniden gündeme geldi.

İlk duyduğumuz günlerde bizi oldukça şaşırtan Karatay Diyeti, o güne  kadar bildiğimiz, alıştığımız diyetlerden oldukça farklıydı. Çoğu diyette yasaklanan kırmızı et, tereyağı, yumurta, pastırma ve baklagilleri, sebeplerini bilimsel yollarla açıklayarak serbest bırakan bu diyeti diğer diyetlerden ayıran başlıca sık sık yemek yerine günde 3 öğün doyarak yemek yemeyi öneriyor.

Prof. Karatay, “Eğer kilo vermek ve verdiğiniz kiloda kalmak istiyorsanız; kilo verirken halsizlik, bitkinlik, isteksizlik ve yorgunluk hissetmeden, mutlu ve enerjik bir şekilde yaşamayı arzuluyorsanız; unutkanlık şikâyetlerinden kurtulmayı, düşüncelerinizin berraklaşmasını ve yaptığınız işe kolaylıkla konsantre olmayı hedefliyorsanız bu diyeti uygulayabilirsiniz” diyor. ”1 kibrit kutusu peynir” ile başlayan diyetlerin kalıcı olarak kilo vermede etkili olmadığını iddia eden Karatay, yumurtanın kolestrol yapmadığını, günde 2 yumurta ile kahvaltı yapılmasını ve ekmek yerine de ceviz yenilmesini öneriyor.

Karatay Diyeti’nin diğer diyetlerden daha rahat uygulanabilir ve farklı olmasının temelinde, düşük glisemik indeksli besinlerin tüketilmesi yatıyor.

Glisemik İndeks Nedir? 

Glisemik indeks (Gİ), herhangi bir yiyeceğin içinde bulunan karbonhidrat miktarına göre hesaplanır. Karbonhidrat içeren bir yiyecek kana geçtiğinde, kan şekerini yükseltme hızını gösterir. Rafine edilmiş ve işlenmiş hazır yiyeceklerin glisemik indeksleri oldukça yüksektir.

 

 

Düşük Glisemik İndeksli Besinlerin Vücudumuza Yararları:

Uzun süre tokluk hissedilir.
Ara öğün olarak göbekte biriken yağı ve iç depolarımızı kullanırız.
Yağlarımız depolanmaz, daha hızlı yıkılarak giderek azalır, karaciğer ve göbek yağımız erir.
İsteksiz, sinirli, sıkıntılı ve umutsuz duygular içinde olmayız.
Metabolizmamızda hızlı çalışır.
Bağırsaklar düzenli çalışır.

Leptin Hormonu Gerçeği

Prof. Dr. Karatay, kilo vermede en kritik hormonun “leptin” hormonu olduğunu söylüyor. Leptin hormonu, beyaz yağ ve pankreas hücrelerinde üretilip salgılanan, insan vücudunda beyaz yağ hücreleri tarafından depo edilen bir hormon ve tokluk hissi verme, açlığı bastırma gibi çok önemli görevleri var.

Karatay Diyetinin Temelini Neler Oluşturanlar

Fiziksel aktivite yapmak
Düşük glisemik indeksli gıdalar tüketmek
Sağlıklı yağları kullanmak
İşlenmiş gıdalardan uzak durmak
Saat 19:00-20:00’den sonra meyve de dahil bir şey yememek

 

1 haftalık Örnek Liste İçin Tıklayın